Katso yhteystiedot

Maalämpö kannattaa vaikka sähkön hinta nousee

Rauman Lämpö-Kartanossa on viime aikoina laskettu asiakkaiden kanssa erityisen tarkkaan öljylämmityksestä siirtymisen kustannuksia.

– Ihmisiä ajattelevat nyt kustannuksia todella tarkkaan. Edelleen maalämpö on edullisempaa kuin öljylämmitys, mutta sähkön hinnan noustessa ero on pienentynyt, Rauman Lämpö-Kartanon yrittäjä Jyrki Kartano pohtii.

Jos omakotitalossa on mennyt vuosittain lämmitykseen 2500 litraa öljyä, niin maalämmöllä sen sijaan kuluu n. 8000 kWh sähköä. Riippuen sähkösopimuksesta ero vuositasolla on edelleen yli 1000 euroa maalämmön hyväksi. Kustannusten lisäksi vaakakupissa painaa ekologisuus.

Öljylämmitys voidaan korvata joko maalämmöllä tai ilma-vesilämpöpumpulla. Valtio tukee vaihdosta, sillä öljylämmityksestä pois siirtymisen kustannuksista voi tehdä verotuksessa korotetun kotitalousvähennyksen. Vaihtoehtoisesti voi anoa ely-keskukselta tukea vaihtamiseen. Tuen määrä on maksimissaan 4000 euroa.

Korona kiihdytti kysyntää ja asennustahti on pysynyt tiiviinä

Vuonna 2020 lämmitysmuotoremontteja tehtiin paljon ja samaan aikaan myös laitteiden toimitusajat alkoivat venyä. 

– Heti silloin sanoimme, että asennukset menevät vähintään puolen vuoden päähän. Nyt aika on vielä pidempi, vaikka laitteiden saatavuus onkin vähän parantunut. 

Syksyllä tilatun lämmitysremontin asennus päästään tekemään ensi kesänä. Tosin ulkona tehtäviä valmistelevia töitä kuten maalämpöreikien poraus ja kaivaukset voidaan tehdä jo syksyn ja talven aikana.

– Toimitusaikojen ja asennussuman takia työ voidaan jakaa eri kalenterivuosille, mikä mahdollistaa myös täyden kotitalousvähennyksen hakemisen eri vuosina. Käytännössä öljykattilan vaihto tilauksesta laiteasennuksiin vie noin kymmenen kuukautta, Kartano laskee.

Vaihtotyö valmistellaan hyvin

Varsinainen vaihtotyö kiinteistössä kestää hyvin valmisteltuna kaksi päivää. 

– Mikäli talon teknisessä tilassa on tilaa, niin kasaamme uudet laitteet toimimaan vierelle. Vaihtopäivänä liitetään käyttövesi ensin ja lämmitysjärjestelmä toisena päivänä. Näin saadaan vaihto lyhyeksi ja katkokset mahdollisimman pieniksi.

Vaihtotyötä ei myöskään aloiteta, ennen kuin kaikki tarvittavat osat on paikalla. Asukkaiden mukavuus pidetään tässäkin etusijalla.

– Mikäli talossa ei ole tilaa rinnakkaiselle asennukselle, niin vaihtoon menee pidempi aika. Silloin rakennamme tilapäisen käyttöveden lämmityksen. Nämä kohteet tehdään kesäkaudella, jolloin lämmitystä ei tarvitse järjestää.

Tekniikka parantunut

Maalämpöjärjestelmiä on asennettu jo vuosia ja niiden tekniikkaan on tullut koko ajan parannuksia. Säätyvä invertteritekniikka on yleistynyt ja Lämpö-Kartanollakin on koko ajan kehitetty asioita yhteistyössä maahantuojan kanssa.

– Me asennamme kaikkiin kohteisiin tasaussäiliön, jolla saadaan parannettua maalämpökoneen käyttöaikoja. Se tuo lisää mukavuutta ja varsinkin invertterikoneita se säästää merkittävästi. Olemme myös jatkuvasti maahantuojan kanssa kehittäneet ratkaisuja ja tuoneet laitevalmistajille meidän ajatuksia, Kartano kertoo.

Käytössä oleva maalämpöpumppu kannattaa tarkistuttaa Lämpö-Kartanon huoltajilla viiden vuoden välein. 

– Itse pitäisi säännöllisesti tarkkailla verkostopainetta ja käydä katsomassa että kaikki näyttää toimivalta eikä häiriövaloja pala, Kartano ohjeistaa.

Fakta:

Korotettu kotitalousvähennys

Korotettu kotitalousvähennyksen määrä on 3500 euroa per henkilö öljylämmityksestä luovuttaessa. Samalla vähennykseen oikeuttavan työn osuus nousee 40 prosentista 60 prosenttiin.

Omavastuu säilyy samana 100 eurossa.

Korkeampi kotitalousvähennys öljylämmitysremonteille on voimassa vuosina 2022–2027.

Täyteen 3500 euron kotitalousvähennykseen oikeuttaa 6000 euron suuruiset työkulut öljylämmitysremontista. (6000 x 0,6 = 3600 – 100 omavastuu = 3500 €). Käytännössä tämä tarkoittaa, että täyden kotitalousvähennyksen saava henkilö maksaa 3500 euroa vähemmän veroja ko. vuonna. Puolisot voivat saada yhteensä enimmillään 7000 euroa kotitalousvähennystä.

Share the Post:

Muita uutisia