Katso yhteystiedot

Rauman Lämpö-Kartanon asentaja työssään

Vielä ehdit – valtion avustusta edelleen jaettavana

Viimeisen vuoden aikana suomalaiset ovat innostuneet vaihdattamaan vanhoja öljylämmitysjärjestelmiä ekologisempiin vaihtoehtoihin.

Avustusta siis myönnetään 4 000 euroa öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen sekä öljylämmityksen korvaamiseen toisella lämmitysjärjestelmällä, pois lukien fossiilisia polttoaineita käyttävät lämmitysjärjestelmät.

ELY-keskuksen tietojen mukaan avustukseen myönnettiin vuonna 2020 noin 28 miljoonan euron määräraha, joka riitti noin 7 000-8 000 kotitaloudelle.

Avustuksen suosiosta kertoo jotain se, että valtion talousarviossa sille varattiin vuodelle 2021 uusi, noin 9,4 miljoonan euron määräraha. Tällä määrärahalla tuetaan edelleen öljylämmityksen vaihtamista pientaloissa.

Lämpö-Kartanon Jyrki Kartano kertoo, että Rauman seudulla vaihtoja tehdään ilma-vesilämpöpumppuihin ja maalämpöpumppuihin.

– Ilma-vesilämpöjärjestelmä on edullisempi asentaa, joten tämän tuen aikana se on noussut suosituimmaksi vaihtojärjestelmäksi.

Vanha öljysäiliö turvallisesti ulos

Lämmitysjärjestelmien hinnoissa on eroa.

Jos noin 100-150 neliön omakotitaloon vaihdetaan ilma-vesilämpöjärjestelmä, se maksaa noin 13 000 euroa, kun taas maalämpöjärjestelmä maksaa noin 18 000 euroa.

– Työn osuus on kohtuullisen iso maalämpöjärjestelmässä, pelkästään jo maan poraamisen takia, Jyrki Kartano laskee.

Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty ruotia sitä, että ovatko LVI-alan yritykset nostaneet hintojaan valtion avustusten varjolla.

– Hintoja ei ole tämän takia nostettu, mutta ELY:n vaatimustaso järjestelmän vaihdon suhteen on korkea. ELY vaatii, että vanha öljysäiliö tyhjennetään, pestään ja myös puretaan.

– Kiinteistönomistajan täytyy muistaa myös se, että hän on vastuussa siitä, että öljysäiliö on kunnossa käytön jälkeenkin, Kartano huomauttaa.

Uutta lämmitysjärjestelmää suunnittelevan on myös tärkeää muistaa, että valtion avustuksen lisäksi ei voi hakea kotitalousvähennystä, vaan täytyy valita jompikumpi.

– Tämä on tullut joillekin yllätyksenä.

Raumalaiset innostuneet valtion tuesta

Jyrki Kartano kertoo, että edelleen puhelin soi päivittäin järjestelmänvaihdosten osalta.

–Raumalaiset ovat olleet erittäin aktiivisia tämän asian suhteen. Aniharva enää vaihtaa tiensä päähän tullutta öljylämpöjärjestelmää uuteen öljykattilaan.

Suosio johtuu Kartanon mukaan suurilta osin siitä, että sekä ilma-vesijärjestelmä että maalämpö ovat paljon helppokäyttöisempiä kuin öljylämmitysjärjestelmä.

– Uudet järjestelmät ovat niin automatisoituja, ettei niille omistajan tarvitse tehdä oikein mitään.

Hänen mukaansa muutos tulee vaikuttamaan myös alueen työllisyysnäkymiin.

– Lämpöpumppujärjestelmien osaajia tarvitaan yhä enemmän tulevina vuosina. Toivottavasti tämä huomioidaan oppilaitoksissa.

Share the Post:

Muita uutisia